talanttalant

Verwondering door CRDL

Wat kun je doen voor mensen die moeite hebben met communiceren? De CRDL blijkt te zorgen voor verwondering en contact. Het instrument vertaalt aanraking in geluid. Door de bijzondere vorm ligt hij lekker op schoot en nodigt het instrument uit tot aanraking.

Sietse, een verstandelijk beperkte man van middelbare leeftijd, zit naast begeleidster Tietsje op de bank in de kleine knusse snoezelkamer. In deze rustige omgeving heeft Tietsje alle aandacht voor hem. Ze heeft de CRDL op haar schoot. Sietse luistert aandachtig naar de geluiden uit het instrument, zelf neemt hij geen initiatief. Nadat Tietsje met haar rustige stem voorstelt om aan de andere kant te komen zitten verandert er iets.

“De CRDL brengt echt iets teweeg”

Met een langzame beweging legt Sietse zijn hand op de CRDL. Bij het horen van het geluid verschijnt er een grote lach op zijn gezicht. “Hij is anders alert” vertelt Tietsje. “Het is zo bijzonder wat hier gebeurt.” Een aantal keren herhaalt Sietse de aanraking, waarna hij opkijkt naar Tietje. Tietsje reageert op de signalen van Sietse. Ze kent hem goed en begrijpt wat hij non-verbaal vertelt. Opvallend is dat Sietse, die normaal een heel hoge spierspanning heeft, helemaal rustig en ontspannen wordt. Hij sluit even zijn ogen. “De CRDL brengt echt iets teweeg”, zegt Tietsje verwonderd. “We zijn samen nog aan het ontdekken wat Sietse prettig vindt, maar dat Sietse zo ontspannen is, is echt bijzonder.”

De dagbestedingslocatie aan de GJ-straat in Stiens nam op dinsdag 20 juni 2017 twee CRDL’s in ontvangst. Hun interesse voor de CRDL werd gewekt… Eerder kregen de medewerkers al een CRDL in bruikleen en werden er voor een promotievideo van CRDL opnamen gemaakt op de locatie. Talant is de eerste organisatie in Friesland die gebruik maakt van de CRDL.