talanttalant

Talant komt met antwoord op tekort MBO-V op arbeidsmarkt

MBO-geschoolde verpleegkundigen worden steeds schaarser op de arbeidsmarkt. Talant merkt ook dat MBO-V’ers steeds moeilijker te vinden zijn. Ondertussen zijn er wel steeds meer verpleegkundigen nodig: mensen worden steeds ouder en de zorg wordt alsmaar complexer. Daarom komt Talant met een antwoord op dit probleem: ze gaan intern medewerkers opleiden tot MBO verpleegkundigen. In vier jaar tijd wil Talant 100 medewerkers bijscholen.

Bothilde Buma, directeur bij Talant: “We hebben het afgelopen jaar intern de vraag gesteld aan onze medewerkers of er behoefte was aan een bijscholing tot verpleegkundige. We kregen ongelooflijk veel reacties. Veel meer dan we hadden verwacht. Daar moesten we dus iets mee. Onze medewerkers gaven een duidelijk signaal af, dan moeten we daar naar luisteren. De zorg wordt steeds complexer, daar moeten onze medewerkers ook bevoegd voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan het geven van medische zorg of injecties. Daar is bepaalde scholing voor nodig. Daarom hebben we samen met het Friesland College een praktijkroute ontwikkeld.”

Talant is een dochter van Zorggroep Alliade. Binnen Alliade is al wel ervaring met praktijkgestuurd leren. Meriant, Alliade’s ouderenzorgdochter, diende daartoe als voorbeeld. Buma: “We hebben goed gekeken naar hoe de praktijkroute bij Meriant vormgegeven is. Wat we vooral zien in de praktijk is dat de teams door de nieuwe en leergierige gezichten een nieuwe dynamiek ontwikkelen. Mensen krijgen er energie van. Ook de cliënten vinden het leuk, en dat is ook niet onbelangrijk. Het is inderdaad een enorme investering in het personeel, maar dat vinden we het waard.”

De opleiding gaat de ‘medewerkers van de toekomst’ in gemiddeld 2 tot 2.5 jaar opleiden. Er wordt niet alleen aandacht gegeven aan het verkrijgen van verpleegkundige kennis maar ook aan competenties als flexibiliteit, initiatief nemen voor het eigen functioneren, de eigen loopbaan en eigenaarschap in de rol als zorgverlener.

Talant is inmiddels druk bezig met de selectiegesprekken. De eerste groep van 25 medewerkers start in februari met de opleiding.