talanttalant

Schitteren tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 én daarna

Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018) is een feest voor iedereen. Toch is meedoen voor mensen met een beperking niet altijd zo vanzelfsprekend. Daarom kwam Corrie van Hilten voor deze groep op. En met succes. Als projectleidster bij Talant zorgt zij sinds 2015 voor mooie verbindingen die het meedoen wél mogelijk maken. Talant heeft de afgelopen jaren geoefend voor het Culturele Hoofdstad-jaar, is klaar voor 2018 en nog belangrijker; maakt plannen voor daarna.

Corrie van Hilten voelt zich gesterkt door Talant-directeur Auke Jelle Kingma. Naast goede zorg erkent ook hij dat de extra’s, waaronder de samenwerking met cultuur, zorgt voor ontwikkeling bij cliënten en mooie contacten met de samenleving. Ook de financiële steun door de Stichting ‘Vrienden van Talant’, zoals het vergoeden van extra begeleidingsuren en vervoerskosten helpen om meedoen tot een succes te maken. Maar de energie die vrijkomt na een succesvol optreden; de trots bij cliënten en hun familie, de angsten die overwonnen worden, het durven schitteren, juist die positieve ervaringen zijn de belangrijkste drive om steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe kansen.

Uitlaatklep
Er zijn de afgelopen jaren al veel nieuwe talenten ontdekt die in 2018 én daarna volop zullen stralen. Een mooi voorbeeld hiervan is Ronald Varwijk. Hij bleek een ongekend talent te hebben voor dichten en poëzie. “Door te dichten kan ik alles van mij afschrijven,” vertelt Ronald. In slechts vijftien minuten schrijft hij een gedicht waarmee hij anderen raakt en ontroert. Hij vindt het heel belangrijk dat de mogelijkheden en talenten van mensen met een beperking gezien worden. Dit benadrukt hij dan ook vaak in zijn gedichten. Ook Kayleigh Kuijpers viel op. “Ik heb autisme, pdd nos en een licht verstandelijke beperking. Zingen is één van mijn passies,” vertelt ze. Kayleigh zingt opera. Ook voor haar is haar talent een belangrijke uitlaatklep. “Het helpt me, als ik boos ben, om even alles te vergeten.” Beide doen ze mee aan het lied van Talant voor LF2018.

Talenten laten zien en ontdekken
Kayleigh is ontdekt tijdens het project ANDERS! van Cityproms. Dit is een muziektheaterproductie in Friesland voor mensen met en zonder beperking. Ronald zijn talent viel op tijdens de talentendagen die Talant in 2017 samen met Special Arts organiseerde. Tijdens deze dagen konden mensen met een beperking tijdens workshops hun talenten laten zien en ontdekken. Er waren workshops theater, muziek, visagie, dans, poëzie, filmen, fotografie en schrijven. Voor alle deelnemers vormden deze dagen een enorme boost voor hun zelfvertrouwen. Jurjen was ook één van de deelnemers. Trots vertelt hij dat hij heeft gedanst. “Normaal durf ik dat niet, maar nu heb ik het wel gedaan. Iedereen neemt je hier zoals je bent en dan durf ik meer.”

 In 2018, het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad is van Europa, gaat meedoen al vele malen makkelijker dan 3 jaar geleden. In totaal doen aan meer dan tien grote projecten van LF2018 mensen met een beperking mee. Dit doen ze als artiest, bezoeker of vrijwilliger. Ook worden er op verschillende dagbestedingslocaties souvenirs gemaakt die verkocht worden in de officiële webshop van LF2018. Het zijn allemaal eigengemaakte en unieke producten. Binnenkort start voor deze webshop ook nog de productie van tassen die gemaakt worden van oude vlaggen en vaandels van LF2018. En ongetwijfeld komen er in de loop van het jaar nieuwe producten bij.

Voorstelling op locatie
Voor mensen met een ernstige meervoudige beperking blijft het lastig om naar een evenement te gaan. Speciaal voor die groep hebben  professionele kunstenaars drie unieke voorstellingen ontwikkeld. Twee hiervan zijn speciaal voor mensen die zowel doof als blind zijn. Er is veel aandacht voor zintuiglijke prikkeling. Ook worden er al drie jaar erg aansprekende klassieke miniconcerten georganiseerd in samenwerking met CityProms Embrace Nederland. Professionele musici weten met hun enthousiasme en muziek de dagelijkse sleur te doorbreken en bezorgen hiermee cliënten een bijzondere dag.

Eigen theaterproductie over het verhaal van Mata Hari
Talant heeft in 2018 ook haar eigen voorstelling. Het is een voorstelling over het leven van Mata Hari. Het verhaal gaat over schoonheid, liefde, kracht, doorzettingsvermogen, vooroordelen, uitsluiting en onrecht. Universele thema’s waar ieder mens in zijn of haar leven mee te maken krijgt, maar die voor mensen met een beperking vaak een grote uitdaging vormen. Deze voorstelling gaat vrijdag 15 juni in première. Het is een bijzondere productie van Talant in nauwe samenwerking met Special Arts en Stichting Artertainment. Het script is van de toneelschrijver en regisseur Don Duyns.

Het zindert en dat moet blijven
Ook wanneer na 2018 de financiële steun van de Stichting Vrienden van Talant misschien wegvalt, heeft Talant er vertrouwen in dat mensen met een beperking blijven meedoen. Directeur Auke Jelle Kingma: “Het zindert en dat moet blijven. Ik vind het heel belangrijk dat er iets blijvends ontstaat in de samenwerking met cultuur en bijvoorbeeld de lokale toneelverenigingen. Dat er kansen blijven in de toekomst en dat we binnen Talant een leerplek maken die helpt bij deze ontwikkeling.” Hier zet hij zich graag voor in. Alle nieuwe contacten zijn het startpunt voor nieuwe kansen, die door Talant met beide handen aangepakt worden.

Dit verhaal komt uit de lente-editie van Inzicht. Foto door Bob de Jong. 
Klik op de link om Inzicht te bekijken en lezen.