talanttalant

Meedraaien bij festival ‘Welcome to the Village’

Afgelopen weekend was het Welcome to the Village festival in Leeuwarden. Meewerkers van Wil en cliënten van Talant deden actief mee als vrijwilliger. Bijvoorbeeld als chauffeur voor de artiesten, terreinschoonmaker of backstage-cateraar. Het zorgde voor bijzondere en speciale momenten.

Meedoen wordt steeds makkelijker
Sinds 2015 zetten Talant en Wil zich met vrijwilligers in bij Welcome to the Village. Dat eerste jaar begon met een groep van vijf personen. Dit liep zo goed en naar tevredenheid van beide kanten, dat er sindsdien ieder jaar acht vrijwilligers aanwezig zijn. Het festival, en ook de bijdrage van de vrijwilligers, is inmiddels flink uitgegroeid tot een groot professioneel evenement. 

Aankleding van het terrein
Vrijdagmiddag kwam Bascule Sneek naar het festival op De Groene Ster. Het textielatelier heeft meegewerkt aan de aankleding van het terrein. Het zag er prachtig uit en de cliënten van Bascule Sneek genoten zichtbaar. 

Verkeersregelaars-diploma
Twee vrijwilligers van Wil haalden op eigen initiatief een officieel verkeersregelaarsdiploma en regelden vorig jaar het verkeer bij de hoofdingang. Ze stuurden artiesten, catering en vaste medewerkers door en gaven parkeeraanwijzingen aan festivalbezoekers. Dit jaar wilden ze in de backstage-catering aan de slag en dit was zo geregeld. De vrijwilligers zetten zich allemaal zo goed in dat ze elk jaar nadrukkelijk teruggevraagd worden.

Voor het eerst dit jaar maakten vrijwilligers van Wil zelfs nieuwkomers in het Engels wegwijs op het terrein. Bovendien reed een Wil-meewerker artiesten rond in een luxe personenbus. 

Een oogje in het zeil
Teamleiders en coördinatoren voor de diverse werkzaamheden van het festival hadden de supervisie. Zo werd onopvallend rekening gehouden met de doelgroep. Wanneer iets niet helemaal lukte, werd er bijvoorbeeld aangeboden om even een koffiepauze te houden. "Het festival biedt alle ruimte om jezelf te ontwikkelen en zo komt al het talent tevoorschijn." zegt Sjoukje de Jong (Begeleider, Wil). "De eigenwaarde groeit waar je bij staat. Mooier wordt het niet." Andersom is het een mooie manier om mensen zonder een beperking kennis te laten maken met de vele talenten van de Wil- en Talantvrijwilligers.

Iedereen doet mee
De organisatie van het festival noemde dat iedere doelgroep van belang is. Nieuwkomers, mensen met en zonder beperking, ouderen en jongeren. Lukt het in 'het dorp WTTV', dan zou het ook in de gewone dagelijkse maatschappij moeten lukken is het idee. Na afloop van het festival gaf een vrijwilliger van Wil aan dat de ploeg van het festival inmiddels als familie voelt. ​