talanttalant

Zadenbieb geopend bij Passiflora in Drachten

De nazomer is nu echt voorbij en aan de stengels waar de kleurige bloemen feest vierden, zijn de zaden gevormd die nu geoogst worden. Zaden plukken, drogen en soort bij soort in zakjes doen; de werknemers van zorgkwekerij Passiflora in Drachten verzamelen zorgvuldig zaden van de eenjarige planten in de borders.

Geïnspireerd door Stichting Zadenbibliotheek Fryslân heeft Passiflora sinds vorige week nu een eigen zadenbieb. Een deel van de zadenoogst van bloemen en eetbare planten uit de eigen borders belandt in deze bieb. Bijvoorbeeld de zaden van eenjarige bloemen die mooie kleurexplosies veroorzaken in de tuin. De werknemers, cliënten van Talant, hebben er plezier in, want het is leuk om nu al aan de volgende zomer te werken. Binnen is het droog en warm, dus de werknemers vinden het een fijne activiteit voor in de herfst.

Vaste klanten komen zaden brengen en nemen ook weer wat zaden mee terug. Om dit te stimuleren en verder uit te breiden werd er besloten hier vorm aan te geven door het starten van een ‘zadenbibliotheek’. Zo’n initiatief kan alleen slagen met de enthousiaste hulp van vakbekwame vrijwilligers. Drie ‘Tuinambassadeurs Smallingerland’ hebben voor de Passiflora-zaden de weg naar de Akkers 5 al gevonden. De zaden worden voor weinig geld weer verkocht. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en ook zeker geen bestrijdingsmiddelen.

Kwekerij Passiflora in Drachten is iedere werkdag geopend van 9:00-17:00 uur.