Alliade Zorggroep
Samen doen wat wél kan
talanttalant

Begeleiding op maat in kinderdagcentrum

Kleine jasjes aan de kapstok, schommels in de hal en jeugdige levendigheid in de klaslokalen. Hoe schools de sfeer ook is, voor veel ouders is het slikken als zij voor het eerst bij een kinderdagcentrum (KDC) komen. Het is een confrontatie met de extra zorg en ondersteuning die hun zoon of dochter nodig heeft. Des te groter zijn de blijdschap en trots als hun kind zich ontwikkelt. Hoe klein de stapjes soms ook zijn, het maakt een wereld van verschil als ze bijvoorbeeld leren om oogcontact te maken, beter gaan spreken of via beeldtaal zelf keuzes kunnen maken!

Heeft u een kind met een verstandelijke of meervoudige beperking, dan staat u als gezin voor een intensieve ontdekkingsreis. Dat vergt zowel overgave als doorzettingsvermogen. Want ook binnen de afhankelijkheid van zorg kunt u samen met uw kind een eigen weg vinden, steeds balancerend tussen acceptatie en ontwikkeling. Talant staat met begeleiding op maat naast ouders en kinderen in die zoektocht onder het motto ‘samen verder’.

In de praktijk doen we dat zo:

Gericht op leren en ontwikkelen

Alle KDC’s bieden tot 18 jaar dagbesteding die is gericht op leren en ontwikkelen, gecombineerd met de benodigde zorg en ondersteuning. Ook wordt gekeken of het kind voorbereid kan worden op het onderwijs.

Persoonlijke begeleiding

Elk kind krijgt persoonlijke begeleiding en wordt op een speelse manier uitgedaagd om vaardigheden te oefenen. Ook door het contact met scholen in de buurt.

Samenwerking met ouders

Begeleiders, deskundigen en ouders bespreken regelmatig samen hoe het gaat en welke accenten nodig zijn in de begeleiding.

Mogelijkheden voor behandeling

Soms is extra behandeling nodig en krijgen kinderen ergotherapie, fysiotherapie, logopedie of therapeutische behandeling met behulp van spel en muziek.

Maatwerk

We leveren maatwerk op basis van landelijk erkende behandelmethoden.

Contact met scholen

Als kinderen heel jong bij een KDC binnenkomen, is er nog van alles mogelijk in de ontwikkeling. Een deel van hen komt terecht bij scholen voor (zeer) moeilijk lerende kinderen, anderen blijven op het centrum tot ze achttien worden. Toch hebben ook zij contact met scholen in de buurt, omdat onze KDC’s nauw samenwerken met het peuterspeelzaalwerk, basisonderwijs en het speciaal onderwijs. Door bezoekjes aan die scholen leren de kinderen met een ontwikkelingsachterstand ook andere jeugd kennen en werken ze aan hun sociale vaardigheden.

Locaties kinderdagcentra

Type
Geschikt voor
Plaatsnaam
ANBI
Scrollen