Alliade Zorggroep
Samen doen wat wél kan
talanttalant
 • Ulenest Talant_header.png
 • Ervaringsverhalen van de cliënten

  Samen doen wat wél kan op woonboerderij ’t Ulenêst

  Erik (38) en Lammert (59) wonen én werken in het landelijke Ureterp. Zij leven op woonboerderij ’t Ulenêst en in hun eigen achtertuin staat dagbesteding De Kapschuur. Lammert en Erik herinneren zich zonder moeite de datum waarop zij naar ’t Ulenêst verhuisden. Dat lijkt wat te zeggen over het inmiddels jarenlange woon- en leefplezier: voor Erik ruim 7 jaar en voor Lammert al 11 jaar.

  Leven op een woonboerderij

  Erik is gek op de dieren. “Ik verzorg de parkieten. Verder hebben wij katten, geiten, kippen, eenden, ganzen, paarden en konijnen. De koeien zijn er niet meer. Want daar was iedereen bang voor, behalve ik.” Ook Lammert is helemaal in zijn element op de woonboerderij. Hij verzorgt de duiven en de vissen. “Ik heb altijd gezegd: ik wil op een zorgboerderij komen te wonen en dat is me nog gelukt ook.”

  Naast het verzorgen van de dieren doen de mannen veel andere werkzaamheden in De Kapschuur. Lammert zaagt houten schijven en maakt graag beits. Erik vindt het leuk om insectenhotels te maken.

  Ritme, regelmaat en gave hobby's

  Structuur is erg belangrijk. Erik legt uit hoe de dag begint: “Als de wekker ’s ochtends gaat, loop ik naar de begeleiding voor de medicatie. Daarna maak ik Brinta en ga ik ontbijten. Om 9 uur gaan we aan het werk. We werken van maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 16:00 uur en op vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur. In het weekend zijn we vrij. Op het schema staat wie in het weekend de dieren voert. 's Avonds moeten de dieren in het nachthok vanwege de steenmarters.”

  Lammert vertelt enthousiast over hoe hij zijn weekend invult. “Ik kijk graag naar dj’s. Afrojack, Tiësto en sommige buitenlandse dj’s vind ik goed. Maar Armin van Buren is altijd mijn nummer 1.” Begeleider Dennis verheldert: “Vooral de lichtshows, met allerlei kleuren vindt Lammert mooi om te zien.” De muzieksmaak van Lammert blijkt breed als hij ook Bob Marley, Golden Earring en het Shantykoor als favorieten benoemd.

  Erik speelt in zijn vrije tijd graag op zijn Nintendo DS. Dennis: “Hoe hij daar aan kwam is een mooi verhaal. Erik mocht van zijn vorige begeleider geen Nintendo DS. En als het bij de ene begeleider niet lukt, probeert hij het bij de andere. Ik tuinde er in.” Ondertussen grijnst Erik. “Het achterliggende idee van mijn collega is destijds geweest: teveel gamen is niet goed. Maar als we nu zien hoeveel plezier Erik ervan heeft, zijn we blij dat hij de DS heeft.”

  Gaming kent meer voordelen, vertelt Dennis: “Erik vindt zijn leesvaardigheid belangrijk omdat hij weleens met het openbaar vervoer reist. Daarom leest hij iedere dag een half uur. Lezen in een boek vindt hij nogal saai. Sinds kort combineren we het boeklezen, met leesspellen op de tablet en daar heeft hij plezier in.”

  “Ik heb altijd gezegd: ik wil op een zorgboerderij komen te wonen en dat is me nog gelukt ook.”

  De nabijheid van begeleider Dennis

  Dan noemt Lammert nog iets dat hij regelmatig doet: stroken scheuren van karton. Hij vraagt Dennis om het uit te leggen: “Soms heeft Lammert van alles meegemaakt en dan gebeurt er veel in zijn hoofd. Van het scheuren van karton wordt hij weer rustig. Ook is het soms een goed moment om erover te praten.” Als bedankje voor zijn uitleg knikt Lammert richting Dennis: “Vriendelijke vriend!”

  De klik tussen de mannen en hun begeleider is duidelijk aanwezig. Lammert: “Dennis is duidelijk en direct. Dat heb ik wel nodig. Maar ik heb ook veel lol met Dennis en we zingen ook vaak liedjes samen.” Luidkeels wordt er een melodie ingezet.

  Actie in de avond

  Na een dag werken op De Kapschuur hebben de mannen ook nog genoeg energie voor actieve hobby’s. Erik fietst iedere avond. En als het regent? Dan fietst hij binnen op de hometrainer. Hij probeert de begeleiding weleens voor de gek te houden. “Dan zeg ik dat het regent zodat ik binnen mag fietsen. Maar ze trappen er meestal niet in.”

  Lammert houdt meer van wandelen. “Ik had veel vocht in mijn benen. Maar sinds ik steunkousen heb, loop ik weer als een kievit. In de toekomst zou ik graag een driewielfiets willen.”

  Dagjes uit

  Aan hobby’s en interesses geen gebrek bij Lammert en Erik. Ook vinden zij het leuk een dagje uit te gaan met medebewoners. Dennis: “Voorheen deden we regelmatig uitjes met de groep. Naar Walibi of de dierentuin in Emmen. Dichterbij huis bezochten wij de kermis of andere festiviteiten. Als corona voorbij is, plannen we weer leuke uitstapjes in!”

  De mannen kijken er ook naar uit om weer met de cliëntenraad op pad te kunnen. Erik: “Wij gaan één keer per jaar uit eten. En we zijn eens in de Tweede Kamer geweest!”

  De plicht roept

  Dan kijkt Erik op de klok. “Hoe lang zijn we nog bezig? Want ik moet nog iets afmaken in De Kapschuur.’ De heren krijgen verantwoordelijkheden en némen ze ook. De dagbesteding draagt samen met alle activiteiten van wonen, de juiste zorg en behandeling bij aan ‘een goed en zinvol leven’.

  Bedankt voor jullie verhaal en veel succes, mannen! 

  ANBI
  Scrollen